Túrós pite
 
Hozzávalók: a tésztához
  50 dkg finomliszt
  25 dkg vaj
  25 dkg porcukor
  2 db tojássárgája
  2 ek tejföl
  1 csomag sütőpor
 
A töltelékhez:
  1 kg tehéntúró
  3 db tojás
  15 dkg cukor
  2 ek tejföl
  2 dl tej
  1 citromból nyert citromhéj
  1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 cs. vaníliás cukor
  1 evőkanál étkezési keményítő
  2 csapott ek búzadara
  1 csipet só
 
A tetejére:
  1 db tojás
  2 teáskanál porcukor
 
Elkészítés:
Mivel a tésztát nem kell pihentetni, ezért érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.
A töltelékhez először készítünk egy vaníliapudingot, ehhez 3 tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy  lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A túrót egy tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vaníliapudingot. Az egészet gépi habverővel jó alaposan kikeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a maradék cukorral és egy csipet sóval. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz, és az egészet rásimítjuk a tésztára.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük, és lisztezett munkalapon tepsi méretűre (25x35x6) nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával egyenletesen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral.