Sajtos kifli
 
Hozzávalók:
Tésztához: 70 dkg liszt, 1,5 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor,
5 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl kefir, 1 dl étolaj.
Lekenéshez: 2 teáskanál só, 25 dkg margarin.
Tetejére: 15 dkg trappista sajt, 1 egész tojás.

 
Elkészítés: Az élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros
tejben. Amikor megkelt hozzáadjuk a liszthez, a tojással, a
kefirrel, az étolajjal és egy csipet sóval együtt. Az egészet
jól kidolgozzuk és 12 egyenlő részre osztjuk.

 
A margarint a két teáskanál sóval habosra keverjük, és
6 részre osztjuk. A tésztából kb. 30 cm átmérőjű köröket
nyújtunk. Egyszerre két kört készítünk el, az egyiket
lekenjük a sós margarinnal, a másik lapot rátesszük
a tetejére, és a széleket jól lenyomogatjuk. Aztán a kört
felszeleteljük 16 egyenlő részre és a kis kifliket csavarunk
fel a körcikkekből. A vastagabb felénél kezdjük a
feltekerést, és a végén egy kicsit meghajlítjuk.

 
Mind a 12 részből így készítjük el egymás után a kifliket.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert
tojással, megszórjuk sajttal és egy órát kelesztjük.
(a 96 db kifli, 3 tepsiben fér el.)

 
Mire a végét is feltekerjük, az elejét már betehetjük a
sütőbe. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20 percig sütjük.
Langyosan nagyon finomak a kiflik, de még másnap is
ropogósak maradnak.

 
Tanácsok: (az eredeti receptből)
A két körlapot nagyon jól le kell nyomkodni, mert különben
kifolyik a sós margarin. Ha zárható műanyag dobozba
tesszük, nem szárad ki, és másnap is ugyanolyan friss
marad. Ha nem bírjuk mindet elfogyasztani, lefagyasztjuk
és  ha váratlan vendég jön, előtte kivesszük és ha kiolvadt,
újra fogyaszthatjuk.