Omlós, csokis keksz
(nekem találó, amit egyszer erről hallottam: ronda, de finom)
 
Hozzávalók: 10 dkg ét csoki, apróra vágva, 3 evőkanál tejszín (lehet tej is, vagy víz), 15 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, egy csipet só, 12,5 dkg puha vaj, vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 10 dkg fehér csoki apróra vágva (jó a barna is)
Az ét csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a tejszínnel. Ha már folyós, levesszük a gőzről, félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A liszthez hozzákeverjük a sót, a szódabikarbónát, kakaóport. A vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral, majd a tojással. Amikor a tojás tökéletesen elkeveredett, fakanállal hozzákeverjük a langyosra hűlt olvadt csokit, a kakaós lisztet, és végül beleforgatjuk az apróra vágott fehér csokit.
A tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat)
A tésztából diónyi mennyiséget veszünk, golyókat formálunk belőle. Sütőpapíron legalább három újjnyi távolságra rakjuk egymástól. kb. 12 perc alatt megsütjük a sütiket. Ennyi idő leteltével a közepük még puha marad, de mégsem szabad őket tovább sütni, mert akkor kiszáradnak.
Miután kivettük a sütiket a sütőből, hagyjuk rajta őket 5-10 percig a tepsin, és csak ezután szedjük ki.