Mázas félholdak
 
Hozzávalók:
 
A tészta hozzávalói:
25 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
2 tojássárgája - én kisebb 3 db tojásból
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve, -  lehet kicsit több is
csipet só
 
A mázhoz:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
 
A töltéshez:
házi meggylekvár vagy  s.baracklekvár

Elkészítése:
Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a
tojássárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart
levével. Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval
és elmorzsoljuk benne a puha vajat.
A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne
a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek
lennie.
Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá
verjük. A hab inkább “szakadós” legyen, mint kemény, mert akkor nem
tudjuk majd elkenni a tésztán. A felvert habot egy széles pengéjű késsel
rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab
nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető. Lisztbe mártott
pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a
tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük.
(a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának
kicsit sem szabad megbarnulnia! Ha a holdacskák megsültek, pihentessük
őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek. Ha teljesen
kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a lekvárral.
A leeső részeket egy kevés liszttel összegyúrtam és korongokat szaggattam belőlük.