Márvány kalács
 
Hozzávalók:
6 db tojás, l és fél pohár liszt (3 dl), 1 és fél pohár cukor
(3 dl), 1 és fél pohár olaj (1 dl), 5 dkg kakaó, 1 sütőpor, kicsi rum, vagy citrom reszelt héja, dióbél vagy zselés cukor, mazsola vagy száraz gyümölcsök, étcsoki – apróra vágva.

 
Felverjük a 6 tojás fehérjét kemény habbá + a cukor.
A vágott gyümölcsöket vagy diót, sütőport összekeverjük a liszttel (hogy ne menjen le a sütő aljára). A tojások sárgáját is simára keverjük, majd összekeverjük óvatosan a fehérjével, az olajjal és végül a liszttel.
Kikent, lisztezett formába (őrgerinc) öntjük a tészta felét. A tészta másik felébe keverjük bele a kakaót, és azt is beleöntjük csíkokba a formába.
Lassú tűznél sütjük.