Karácsonyi gesztenyés pulyka
 
Hozzávalók 4 adagra:
 
200 g gesztenye (párolt, pucolt)
100 g zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
10 g gyömbér (friss, hámozott)
1 db zsemle (szikkadt)
150 ml 2,8%-os tej

feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
400 g pulykamellfilé
250 g pulyka felsőcomb - darált
130 g szalonna, bacon (nyers)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

 
Elkészítés:
 
A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban,
és puhára főzzük (kb. 40 perc). Lehet cukrozatlan gesztenyemasszát is
használni, - én is azzal készítettem!
A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is
apróra vágjuk.
Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd
hozzáadjuk a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk.
A szalonna nem sülhet ropogósra. Ezután félretesszük.
Közben a gyömbért szeleteljük, csíkokra vágjuk (julienne-zsülienn),
majd apró kockákra vágjuk (brunoise-brünoáz). Szóval aprítsuk finomra.
A zsemlét a tejbe beáztatjuk.
A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával
összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért, a fűszereket,
sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük, majd 2 órára hűtőbe
tesszük.
A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk.
Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket
(a megatorr mennyiség 9 szelet bacon!), erre tesszük a hús szeleteket.
A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával együtt
óvatosan feltekerjük.
Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a roládot.
Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet. Előmelegített
180 C-os sötőben 30-40 percig sütjük.
Kicsomagoljuk az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
Az elpárolgott vizet pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele.
Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük.
Burgonyapürével, kompóttal, bogyós gyümölcs lekvárral tálaljuk.