Karácsonyi gesztenyés pulyka
 
Hozzávalók 4 adagra:
 
 200 g gesztenye (párolt, pucolt) vagy cukrozatlan gesztenyemassza
 100 g zsírszalonna
 1 fej vöröshagyma
 10 g gyömbér (friss, hámozott) -én kihagytam
 1 db szikkadt zsemle
 150 ml 2,8%-os tej
 só
 őrölt feketebors
 őrölt szerecsendió
 400 g pulykamellfilé
 250 g darált pulyka felsőcomb
 130 g nyers szalonna, bacon
 1 db tojás ( "M"-es méretű)

 
Elkészítés:
 
A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban, és puhára főzzük (kb. 40 perc). Vagy cukrozatlan gesztenyemassza.
A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk.
Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk
a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk. A szalonna nem
sülhet ropogósra. Ezután félretesszük.
Közben a gyömbért apró kockákra vágjuk.
A zsemlét a tejbe beáztatjuk.
A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
A töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért, a fűszereket, sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük.
A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk.
Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket, erre tesszük a hús szeleteket.
A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával együtt óvatosan feltekerjük.
Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a roládot.
Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet. Előmelegített 180 C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Kicsomagoljuk az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elpárolgott vizet pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele.
Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük.
Burgonyapürével tálaljuk.