 |
Karácsonyi
gesztenyés pulyka
Hozzávalók
4 adagra:
200 g gesztenye (párolt, pucolt) vagy cukrozatlan gesztenyemassza 100 g zsírszalonna 1 fej vöröshagyma 10 g gyömbér (friss, hámozott) -én kihagytam 1 db szikkadt zsemle 150 ml 2,8%-os tej só őrölt feketebors őrölt szerecsendió 400 g pulykamellfilé 250 g darált pulyka felsőcomb 130 g nyers szalonna, bacon 1 db tojás ( "M"-es méretű)
Elkészítés:
A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban, és puhára főzzük (kb. 40 perc). Vagy cukrozatlan gesztenyemassza. A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk. Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk. A szalonna nem sülhet ropogósra. Ezután félretesszük. Közben a gyömbért apró kockákra vágjuk. A zsemlét a tejbe beáztatjuk. A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. A
töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával
összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért, a
fűszereket, sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük, majd 2
órára hűtőbe tesszük. A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk. Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket, erre tesszük a hús szeleteket. A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával együtt óvatosan feltekerjük. Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a roládot. Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet. Előmelegített 180 C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Kicsomagoljuk
az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elpárolgott vizet
pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele. Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük. Burgonyapürével tálaljuk. |
|
|
|
|
|