|
Kakaós, fonott kalács Hozzávalók: 3 dl lagyos tej 4 dkg élesztő 5 dkg olvasztott margarin 50 dkg finomliszt 6 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor 1 teáskanál só 1 evőkanál kakaó marék mazsola - elhagyható Elkészítés: Keverőtálba teszem a langyos tejben elkevert élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a sót és a lisztet. Gépi
dagasztót használva gyorsabb, közepes-lassú forulaton kb. 15 perc alatt
nyúlós tésztát gyúrok belőlük, amíg a tál falától el nem válik a
tészta. Az utolsó 2-3 percben hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát a tésztához. A
tésztát 1/3-át kelesztő tálba teszem, a másik 2/3-ot a keverőtálban
hagyva hozzáadom a kakaóport, majd kb 3-5 percig ismét dagasztom, amíg
a tészta egyenletesen kakaós nem lesz. A kakaós tésztát is külön kelesztőtálba teszem és ruhával letakarva 60 percig kelesztem. Ha jól megkelt, gyúródeszkán kézzel, óvatosan átgyúrom, majd a kakaós és vaníliás "tésztakígyóból" 2:1 arányú fonatot készítek. A fonatot tepsibe helyezem, majd további 35 percig kelesztem. ( a megkelt tészta tetejét tojássárgájával megkenem, kristálycukorral megszórom) 190 fokra előmelegített sütőbe teszem a tésztát. 10 perc után alufóliával lefedem - gyorsan kell csinálni, nehogy "megfázzon" a tészta - és további 20 percig 170 fokon sütöm. Nekem 7-es fokozat, majd 6-os! |
|
|
|
|
|