Kakaós, fonott kalács
 
Hozzávalók:
3 dl lagyos tej
4 dkg élesztő
5 dkg olvasztott margarin
50 dkg finomliszt
6 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál kakaó
marék mazsola - elhagyható

 
Elkészítés:
Keverőtálba teszem a langyos tejben elkevert élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a sót és a lisztet.
Gépi dagasztót használva gyorsabb, közepes-lassú forulaton kb. 15 perc alatt nyúlós tésztát gyúrok belőlük, amíg a tál falától el nem válik a tészta. 
Az utolsó 2-3 percben hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát a tésztához.
A tésztát 1/3-át kelesztő tálba teszem, a másik 2/3-ot a keverőtálban hagyva hozzáadom a kakaóport, majd kb 3-5 percig ismét dagasztom, amíg a tészta egyenletesen kakaós nem lesz.
A kakaós tésztát is külön kelesztőtálba teszem és ruhával letakarva 60 percig kelesztem.
Ha jól megkelt, gyúródeszkán kézzel, óvatosan átgyúrom, majd a kakaós és vaníliás "tésztakígyóból" 2:1 arányú fonatot készítek.
A fonatot tepsibe helyezem, majd további 35 percig kelesztem.
( a megkelt tészta tetejét tojássárgájával megkenem, kristálycukorral megszórom)
190 fokra előmelegített sütőbe teszem a tésztát.
10 perc után alufóliával lefedem - gyorsan kell csinálni, nehogy "megfázzon" a tészta - és további 20 percig 170 fokon sütöm.

 
Nekem 7-es fokozat, majd 6-os!