 |
Húsvéti foszlós kalács Hozzávalók: 80 g vaj 25 g élesztő 2.5 dl langyos tej 80 g cukor 1 egész tojás + 1 tojássárgája 1 csapott teáskanál só 400 g finomliszt 100 g rétesliszt ( nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt) 1 egész tojás a kenéshez Elkészítés: Első lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félreteszem hűlni. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek. cukorral, fél dl langyos tejjel jól elkeverem. Ez kb. 10 perc, amíg elkezd felfutni. A lisztet elkeverem a sóval, cukorral. Beleütöm a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöm a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Majd elkezdem hozzáadni apránként az olvasztott vajat. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát, és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem. Ha letelt az ideje, már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle. 6 részre osztom a tésztát, és óvatos mozdulatokkal kb. 30 cm-es rudakat sodrok belőle. Egy csipetnyit félreteszek a tésztából. Kerek, 24-26 cm-es formában sütöm, aljára sütőpapírt teszek. A kalácsokat megfonom 3-as fonással, így lesz 2 db, amit a formába teszek körbe, és a kis lyukas helyekre pedig a félretett tésztából formázott kis golyókat teszem. Lekenem a tojással, letakarom, és újabb 40 percre félreteszem kelni. Ha megkelt, újra lekenem tojással, és előmelegített, nem légkeveréses 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét. |
|
 |  |
|