Húsvéti foszlós kalács
 
Hozzávalók:
80 g vaj
25 g élesztő
2.5 dl langyos tej
80 g cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 csapott teáskanál  só
400 g finomliszt
100 g rétesliszt ( nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez
 
Elkészítés:
Első lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félreteszem hűlni.
Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek. cukorral,  fél dl
langyos tejjel  jól elkeverem. Ez kb. 10 perc, amíg elkezd felfutni.
A  lisztet elkeverem a sóval, cukorral. Beleütöm a tojást, a plusz sárgáját,
ráöntöm a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel
elkezdtem összegyúrni.  Majd elkezdem hozzáadni apránként  az
olvasztott vajat.
Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát,
és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre
teszem.
Ha letelt az ideje, már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk
ki belőle. 6 részre osztom a tésztát, és óvatos mozdulatokkal kb. 30 cm-es
rudakat sodrok belőle. Egy csipetnyit félreteszek a tésztából.
Kerek, 24-26 cm-es formában sütöm, aljára sütőpapírt teszek.
A kalácsokat megfonom 3-as fonással, így lesz 2 db, amit a formába
teszek körbe, és a kis lyukas helyekre pedig a félretett tésztából formázott
kis golyókat teszem.
Lekenem a tojással, letakarom, és újabb 40 percre félreteszem kelni.
Ha megkelt, újra lekenem tojással, és előmelegített, nem légkeveréses
180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával
vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét.