 |
Francia mákos krémes Hozzávalók: A mézes laphoz: 30 dkg liszt 10 dkg porcukor 7 dkg vaj 2 db tojás 3 dkg méz 1 kávéskanál szódabikarbóna A mákos piskótához: 15 dkg cukor 15 dkg liszt 6 db tojás 3 evőkanál víz 0.5 dl napraforgó olaj 0.5 csomag sütőpor 10 dkg mák (őröletlen) - én őröltet használtam!! A krémhez: 3 db tojássárgája 15 dkg cukor 2 tasak vaníliás pudingpor 7 dl tej 20 dkg porcukor 25 dkg margarin Elkészítése: A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A
mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral,
vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény
habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és
a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt)
tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát, és 180 fokos
sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát. A
krémhez a tojássárgájákat a 15 dkg porcukorral, a tejjel és a
pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett
sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 20 dkg porcukorral, s ha kihűlt
a krém, összedolgozzuk a kettőt. Az
egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a
mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes
lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy
esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük
kristálycukorral, s ezt kenjük a sütemény tetejére. sütési hőfok: 180°C |
|
 |
|
|
|