Francia mákos krémes
 
Hozzávalók:
 
A mézes laphoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 db tojás
3 dkg méz
1 kávéskanál szódabikarbóna

 
A mákos piskótához:
15 dkg cukor
15 dkg liszt
6 db tojás
3 evőkanál víz
0.5 dl napraforgó olaj
0.5 csomag sütőpor
10 dkg mák (őröletlen) - én őröltet használtam!!

 
A krémhez:
3 db tojássárgája
15 dkg cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
7 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg margarin

  
Elkészítése:
A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni.
A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát.

 
A krémhez a tojássárgájákat a 15 dkg porcukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 20 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.
 
Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a sütemény tetejére.
sütési hőfok: 180°C