Fánk
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
2 dkg margarin
2 evőkanál porcukor
pici só
1 evőkanál rum
olaj a sütéshez

 
Elkészítés:
 A 3 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. A lisztet
egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint
(nem kell megolvasztani), pici sót, esetleg 1 evőkanál rumot, végül a
felfutatott élesztőt is. Ezeket jól összedolgozzuk, és kb. fél óráig kelesztjük
szobahőmérsékleten.
Miután letelt az idő, és megkelt a tésztánk, ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és kiszaggatjuk, ismét kb. 25 percig pihentetjük
letakarva.
Mikor letelt a fél óra, előmelegítjük az olajat. A fánkok közepébe
ujjunkkal mélyedést nyomunk, és ezzel a felével lefelé helyezzük az olajba,
fedő alatt 1 percig sütjük, megfordítjuk, és ismét kb. 1 perc sütés
következik fedő nélkül. Az 1 perc (fedővel) csak az első sütésnél igaz,
utána figyelni kell!!!

 
Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre kiszedjük, porcukorral, lekvárral
tálaljuk.