Fánk Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 3 dl tej 3 dkg élesztő 2 db tojássárgája 2 dkg margarin 2 evőkanál porcukor pici só 1 evőkanál rum olaj a sütéshez Elkészítés: A 3 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint (nem kell megolvasztani), pici sót, esetleg 1 evőkanál rumot, végül a felfutatott élesztőt is. Ezeket jól összedolgozzuk, és kb. fél óráig kelesztjük szobahőmérsékleten. Miután
letelt az idő, és megkelt a tésztánk, ujjnyi vastagra nyújtjuk
lisztezett deszkán, és kiszaggatjuk, ismét kb. 25 percig pihentetjük letakarva. Mikor letelt a fél óra, előmelegítjük az olajat. A fánkok közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, és ezzel a felével lefelé helyezzük az olajba, fedő alatt 1 percig sütjük, megfordítjuk, és ismét kb. 1 perc sütés következik fedő nélkül. Az 1 perc (fedővel) csak az első sütésnél igaz, utána figyelni kell!!! Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre kiszedjük, porcukorral, lekvárral tálaljuk. |
|
|
|
|