Fahéjas fátyol kalács
 
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
– 1 púpos evőkanál kristálycukor
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
– 7 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük.
Langyosnak kell lennie!
Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt
és keverjük össze.
Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani, 2-3 perc. Akkor jó,
amikor  elkezd válni az edény falától.
Megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentetem a tálban,
egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtom, amit megkenek
az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórom a fahéjjal összekevert
cukorral.
Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit,
amit a tetejére tettem később.
A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd
a csíkokat egymásra helyeztem. Kaptam egy emeletes csíkot, amelyet
további hat kockára vágtam óvatosan.
Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztom
élével.
Megkenem a tetejét a maradék vajjal és meghintem a maradék fahéjas
cukorral.
Újabb negyven percet pihentek letakarva. Ekkor 175 fokos sütőbe került,
és kb.  25-30 perc alatt készre sült.