Briós
 
Hozzávalók:
50 dkg. liszt
5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db.tojás sárgája
csipet só

 
1 db tojás a lekenéshez
3 dkg cukor a briósok tetejére

 
Elkészítés:
Az élesztőt, 2 evőkanál liszttel, a tej egy részével pici cukorral  megkelesztem.  (kb. 10-15 perc)
A lisztet dagasztótálba szórom, hozzáadom a többi alapanyagot, és a felfuttatott élesztőt. Sima tésztává gyúrom. 20 percig meleg helyen kelesztem.
A megkelt tésztát átgyúrom, 32 darab 15 cm-es rudakká sodrom.
Brióssá formázom.


 
Megkenem egy pici vízzel felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig újra kelesztem.
Ismét megkenem a tojással, megszórom kristálycukorral és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm