Almás tekercs
 
Hozzávalók:
 
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kk. só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek. cukor
1 tojás
10 dkg margarin

 
Töltelékhez:
5 nagyobb alma
3 púpos ek. cukor
1 tk. fahéj
2 ek. darált dió,  -de el is hagyható

 
Tetejére:
1 tojás
1 tk. tej

 
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek. cukorral. A lisztet egy tálba
öntjük, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot,
a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
 
Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük.
A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.
A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük.
 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk
kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.
A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a
darált dióval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag
csíkokat vágunk.
A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük,
alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a
tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük
egymástól kicsit távolabb.
 
Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc.
Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét.
 
Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon – sütőfüggő - megsütjük.
 
14 db csavar lett ebből az adag tésztából.