|
Almás tekercs Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt 1 csapott kk. só 2,5 dkg élesztő 2,5 dl tej 4 ek. cukor 1 tojás 10 dkg margarin Töltelékhez: 5 nagyobb alma 3 púpos ek. cukor 1 tk. fahéj 2 ek. darált dió, -de el is hagyható Tetejére: 1 tojás 1 tk. tej Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek. cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk. A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra. A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket és megszórjuk a darált dióval. Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét. Kb. 2 cm vastag csíkokat vágunk. A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb. Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc. Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok tésztás részét. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon – sütőfüggő - megsütjük. 14 db csavar lett ebből az adag tésztából.
|
|
|
|